Foto: SVT Arkiv/Niklas Hagman

Mordmisstänkte mannen har medgett utlämning till Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Den man i 45-årsåldern som misstänks ha mördat sin fru i Avesta har nu gått med på att utlämnas till Sverige. Åklagare Eva Wintzell, som leder mordutredningen, räknar med att mannen kommer till Sverige i veckan.

– Ja, vi har fått ett besked om att han kommer att utlämnas till Sverige. Han har samtyckt till det och därför har det beslutet fattats ganska snabbt av utländsk domstol, säger Eva Wintzell, åklagare vid nationella åklagarkammaren.

Mannen ska hämtas av svensk personal och Eva Wintzell räknar med att mannen kommer till Sverige under veckan. Då kommer han att förhöras inom ramen för förundersökningen och en häktningsförhandling kommer att hållas.

– Eftersom han är häktad i sin utevaro av svensk domstol ska domstolen pröva det igen när han väl kommer hit.

Viktigt att mannen förhörs

Enligt Eva Wintzell är det viktigt att mannen kommer till Sverige och kan höras av svenska myndigheter.

– Det är väldigt viktigt att höra honom. Vi hoppas ju kunna få mer uppgifter om vad som hänt egentligen med kvinnan och i så fall också om våra misstankar stämmer, och var hon har tagit vägen.

Har det på något sätt framgått hur han ställer sig till misstankarna?

– Nej det känner jag inte till. Och han är dessvärre inte hörd än heller, inom ramen för förundersökningen i Slovenien, på det sättet. Jag vet inte om de har frågat det, i så fall vet inte jag det.

”Inte säkra på någonting”

Varför tror ni att kvinnan är död?

– Vi är inte säkra på någonting. Det finns på sannolika skäl en misstanke om mord. Vi vet inte det, utan det är också det som utredningen ska försöka klarlägga nu.

Men varför misstänker ni mord, på den högre misstankegraden dessutom?

– Varför vi misstänker det kan jag inte gå in på för det är det som omfattas av sekretess i förundersökningen, varifrån uppgiften kommer och varför vi misstänker saker och ting, avslutar Eva Wintzell.

Bilen på väg till Sverige

Bilen som mannen flydde Sverige med och greps i, i Slovenien, är även den på väg tillbaka till Sverige och väntas komma i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MORDET PÅ VELMIRA I AVESTA

Mer i ämnet