Man misstänks ha mördat kvinna i Avesta – ska ha försvunnit med treårigt barn

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder ett mord i Avesta och söker också efter ett försvunnet barn. En man i 45-årsåldern är häktad i sin utevaro, misstänkt för mord på sannolika skäl och han ska också ha tagit med sig ett treårigt barn.

Enligt polisen har ännu ingen kropp påträffats, men flera lägenheter, vinden och en källare i ett flerfamiljshus i centrala Avesta är avspärrade. Efter ett bråk i en lägenhet ska polisen ha nåtts av uppgifter att en kvinna mördats och att den misstänkte mannen lämnat Avesta med ett treårigt barn.

– Det är en person som är häktad i sin utevaro misstänkt på sannolika skäl för mord, säger åklagare Eva Wintzell vid nationella åklagarkammaren.

Vad kan du säga om den häktade personen?

– Det är en man, och vi misstänker att en person har bragts om livet av den här mannen.

Delar av ett flerfamiljshus är avspärrat på en adress i Avesta. Foto: Niklas Hagman

Söker en vit bil

Den häktade mannen är i 45-årsåldern och skriven i Avesta.

Det misstänkta mordet ska ha skett under helgen. Enligt polisen finns det inga tecken på strid eller kamp i de utrymmen som undersökts i flerfamiljshuset i Avesta.

Sökinsatsen efter kvinnan och barnet inleddes under söndagen och har fortsatt under måndagen. I utredningen är polisen intresserade av en vit Nissan från 2015 som kan ha koppling till det misstänkta brottet.

Oklart var brottet ska ha begåtts

Polisen har personal på marken, och en polishelikopter kallades in under senare delen av förmiddagen. Enligt uppgifter till SVT Dalarna har hundpatruller sökt längs älven i Avesta.

– Parallellt med den här mordutredningen inleds en sökinsats efter kvinnan och barnet. Huvudsyftet med den sökinsatsen var inte att hitta en kropp, utan att rädda liv, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Sökinsatsen avslutades klockan 13.15 på måndagen då polisen ansåg sig vara färdiga på de platser som var aktuella att leta på. Resten av utredningsarbetet fokuserades helt och hållet på mordutredningen.

Polisen söker med hund i flerfamiljshuset som är avspärrat i flera delar. Starta klippet för att se polisen arbeta på platsen. Foto: Niklas Hagman

Speciell utredningsgrupp

Polisen har med anledning av det misstänkta mordet tillsatt en speciell utredningsgrupp som leds av nationella åklagarkammaren. Enligt polisens pressmeddelande är flera polisregioner inblandade i utredningen och det finns också ett internationellt samarbete.

– Skälet till det är att det finns anledning att anta att mannen har lämnat landet.

Har bilen setts lämna landet?

– Så konkret är det inte, utan det är andra uppgifter i utredningen som gör att det finns anledning att anta att han kan ha lämnat landet med barnet och eventuellt med kvinnan, men det vet vi inte.

Polisen söker med helikopter och hundpatruller, bland annat längs älven i Avesta. Foto: Google earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.