Foto: SVT

Pappa till misstänkt mördade kvinnan i Avesta: Fick ingen information från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En ny sökinsats inleddes i dag för att hitta den 34-åriga småbarnsmamma som försvann i Avesta förra helgen. SVT Nyheter har träffat kvinnans pappa som anlänt till Sverige för att få reda på vad som hänt hans dotter.

Ett sextiotal personer från polisen och frivilligorganisationer påbörjade i dag en ny sökinsats i Avesta för att finna den 34-åriga småbarnsmamman som försvann förra helgen.

Ungefär samtidigt som insatsen drar igång i Avesta kommer den försvunna kvinnans pappa till Centralstationen i Stockholm. Han har rest i fyra dagar för att ta reda på vad som har hänt hans dotter. Resan har gått från den av Ryssland annekterade Krimhalvön till den ukrainska huvudstaden Kiev, sen vidare till Stockholm.

Fick ingen information från Sverige

SVT Nyheters reporter fick kontakt med Mustafa, som egentligen heter något annat, via en gemensam vän till den försvunna kvinnan. Vännen bad reportern att försöka hjälpa föräldrarna att översätta artiklar från svenska medier om deras dotter. Ingen hade kontaktat dem om att något hänt henne i Sverige.

Artiklarna berättade en mardröm – att Mustafas svärson varit efterlyst och gripits i en gränskontroll i Slovenien tillsammans med parets gemensamma snart treåriga dotter. Att det inte finns några spår av hans egen dotter. Att hon kan ha mördats och att mannen pekats ut som misstänkt.

”Vi fick hemska mardrömmar”

SVT träffar Mustafa strax innan han ska kliva på tåget till Avesta. Han vill vara anonym för att skydda sitt barnbarn som ännu är för litet för att förstå vad som händer.

Mustafa brukade prata varje dag med sin dotter, men förra lördagen blev det plötsligt tyst. På söndagen dök det upp ett meddelande från svärsonen på en chatt där han lovade att paret snart skulle höra av sig. Han skickade också ett foto på barnbarnet. Mustafa ringde sin dotters mobil, men fick inget svar.

– När de gått två dagar utan att vi haft kontakt kände jag att något inte stämde. Vi fick hemska mardrömmar, både jag och hennes mamma.

”Inte bra att de anhöriga inte fått information”

Trots att det gått en vecka sedan dottern försvann har ingen, varken från Sverige, Ukraina eller Ryssland tagit kontakt med Mustafa för att informera om att det värsta som kan hända en förälder faktiskt kan ha hänt.

Enligt kammaråklagaren Eva Wintzell kan inte svenska myndigheter själva kontakta anhöriga i utlandet vid ett brott som har begåtts i Sverige.

– Det är inte bra att de anhöriga, efter en hel vecka efter att ett misstänkt brott begåtts, inte fått information. Men den svenska polisen måste gå via de vägar som man ska gå, vilket i det här fallet är Interpol.

”Tänker på min dotterdotter”

Den försvunna kvinnan kommer från Krim, där föräldrarna fortfarande bor. Eftersom Rysslands annektering av Krim inte erkänts av omvärlden anses den fortfarande tillhöra Ukraina. Ukrainska myndigheter kan dock inte verka på Krimhalvön på grund av annekteringen. Det kan vara anledningen till att den försvunna kvinnans anhöriga inte fått någon information.

När SVT Nyheter tar farväl av Mustafa kliver han på tåget mot Dalarna. Äntligen ska han få ställa alla sina frågor till de svenska poliser som sköter mordutredningen. Han vill också träffa sitt barnbarn som omhändertagits av sociala myndigheter.

– Just nu tänker jag på min dotterdotter. Om hon förlorat sin mamma och det är oklart vad som kommer hända hennes pappa är det ett stort trauma för henne. Hon behöver ha människor omkring sig som hon känner och som hon kan lita på.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MORDET PÅ VELMIRA I AVESTA

Mer i ämnet