Inga pengar till åtgärder för farlig väg

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket saknar pengar för att åtgärda en av Sveriges farligaste vägar, 70:n mellan Borlänge och Djurås.

Vägen har prioriterats bort för trafiksatsningar kring storstäderna.

Genom rondellen i Djurås passerar cirka 10 000 bilar per dygn. Och sträckan Djurås – Borlänge är klassad som en av Sveriges 100 farligaste vägar.

Den är ett stort pendlingsstråk, här går tung yrkestrafik och här åker turister på väg mot Siljan eller fjällen. Men ändå saknas mitträcken.

– Vi vill göra mötesfri väg på hela sträckan, men eftersom det saknas pengar har vi tvingats dela in arbetet i etapper, säger Hans-Olov Åström, chef för Samhällsplanering inom Trafikverket Region Mitt.

– Den här vägen ingår i potten för nationella vägar och konkurrensen där är hård. E4, E20 och Förbifart Stockholm är andra exempel och sträckan Djurås-Borlänge har helt enkelt prioriterats bort.

Det skulle kosta cirka 300 miljoner kronor att göra mötesfri väg mellan Borlänge och Djurås, men Trafikverket har bara pengar till hälften.

– Det finns ju alltid möjlighet för länen att göra en gemensam prioritering, eller för kommuner att få projekt tidigarelagda genom förskottering eller medfinansiering, säger Hans-Olov Åström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Farliga vägar

Mer i ämnet