Ingemar Wikström. Foto: Privat

Ingemar från Lima: ”Vi är beredda att evakuera”

Uppdaterad
Publicerad

Ingemar Wikström från Lima bor nära området i Kalifornien som drabbats av stora bränder sedan i söndags. Han säger att tillvaron just nu består av mycket ovisshet och väntan.

Hittills har minst 24 människor mist livet i bränderna som har ödelagt hela områden. Värst drabbade är områdena norr om San Francisco, som staden Santa Rosa där hela kvarter har brunnit ner. Ingemar Wikström och hans trettonåriga dotter bor i Petaluma, strax söder om Santa Rosa.

– Det är alldeles rökigt i luften eftersom vinden blåser mot oss så vi är inomhus så mycket som möjligt, säger Ingemar Wikström.

Bränderna i norra Kalifornien

”Värre än man trott”

Ingemar Wikström berättar att dottern just nu är hemma från skolan eftersom alla skolor har stängt på grund av bränderna.

– Det har blivit mycket värre än vad man trott. De har stängt av alla vägar och det har varit tal om evakuering eftersom vi bor så nära.

I vanliga fall är Ingemar ofta i Santa Rosa eftersom han både spelar hockey och arbetar där.

– Men nu vet jag inte ens om verkstaden där jag jobbar finns kvar, säger han.

En brandhelikopter försöker rädda ett hus från branden genom att spruta vatten, Orange, Kalifornien. Foto: Mike Blake/TT

Beredda att lämna 

Sedan i söndags har det brunnit på minst 15 olika ställen och elden har kunnat sprida sig fort på grund av kraftiga vindar. Under onsdagen gick USA:s vädermyndighet ut med en rödflaggsvarning, den högsta varningsnivån, för onsdag och torsdag.

– Att få information om läget har gått bra. Det gäller att hålla sig uppdaterad och kolla på nyheterna. Vi är beredda att ta våra saker och åka iväg om det skulle behövas. Men just nu går vi bara och väntar, säger Ingemar.

LÄS MER: Hans från Avesta: ”Det finns områden som är helt borta”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i norra Kalifornien

Mer i ämnet