Hans Jacobsson bor i Kalifornien, där bränder rasar. Foto: TT och Hans Jacobsson/Privat

Svenske Hans: Det finns områden som är helt borta

Stora bränder har slukat hela områden i den amerikanska delstaten Kalifornien, och tvingat tusentals människor att lämna sina hem. Svenska Hans och Linda Jacobsson som bor i Santa Rosa valde att lämna efter att både el och vatten stängts av i deras hem.

Minst 31 människor har hittills mist livet i bränder som har ödelagt hela områden i Kalifornien. Närmare 30.000 människor har uppmanats lämna sina hem, två av dem är svenska Hans och Linda Jacobsson som evakuerade sitt hus i Santa Rosa tidigt på morgonen, efter att ha blivit väckta av en granne.

– De väckte oss vid 03-tiden och sa att nu är elden på gång här. När vi gick ut från vårt hus såg vi eldsflammor. Tittade vi åt andra hållet såg vi hur det var upplyst på himlen, säger Hans Jacobsson som har rötter i Avesta, men har bott i Santa Rosa sedan 2001.

Bränderna har beskrivits som ovanligt aggressiva och Hans Jacobsson berättar om hela områden, ungefär en mil från deras hem, som har försvunnit.

– På vissa håll finns det ingenting kvar, inte ett enda kylskåp, till och med kylskåpen brinner. Där det var restauranger är det bara en hög, det finns inget kvar.

”Sprider sig snabbt”

Parets hem ligger inte i någon av de delarna av delstaten där invånarna tvingats evakuera, men både elen och vattnet hade stängts av och de valde att ta det säkra före det osäkra. Nu har de checkat in på ett airb'n'b drygt 30 kilometer från sitt hem där de tänker bo ett par nätter och se hur det utvecklar sig.

– Vi lämnade nu, man vet inte vad som händer. Om elden kommer kan det gå på några minuter. Då har man kanske inte någon väg ut.

Tusentals brandmän är ute och bekämpar elden som spridit sig över 46.500 hektar. I första hand jobbar man med att stoppa spridningen, släckningsarbetet är inte ens påbörjat.

– Visst är det läskigt. När vi la oss på kvällen blåste det ordentligt, det var vindar på 80 km/h, men det var lugnt och sen kom den stora elden. Det sprider sig snabbt, säger Hans Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i norra Kalifornien

Mer i ämnet