Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gäller att göra den här rejält från grunden nu” – Fredrik Jansson (C) kommenterar den energibruksplan som kommunen ska ta fram och hur han ser på kommunernas roll när det gäller vindkraft. Foto: Hannes Forssell/SVT/Annika Byrde

Ingen ny vindkraft i Orsa i sikte – majoriteten: ”Släpper inte fram nya projekt”

Uppdaterad
Publicerad

Inga nya vindkraftsprojekt i Orsa är aktuella förrän kommunen har tagit fram en energiplan, ett arbete som kan påbörjas först om tre år. Det beskedet gav den politiska majoriteten i Orsa på tisdagsmorgonen.

Om det blir nya vindkraftsprojekt i Orsa så kommer det att dröja. På tisdagsmorgonen kallade majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Centerpartiet till presskonferens för att berätta om hur de ser på framtiden för vindkraften i kommunen.

Ingen vindkraft på många år

Partierna är eniga om att en energiplan som visar kommunens hållning till samtliga energislag ska tas fram, och menar att det arbetet kan starta tidigast 2027 då ”angelägna detaljplaneprojekt avseende bostäder behöver prioriteras”. Innan kommunfullmäktige godkänt en energiplan kommer inga nya vindkraftsprojekt att släppas fram säger företrädarna för partierna.

Vindkraft i Dalarna

– Jag känner mig ganska nöjd med det här förslaget, säger Fredrik Jansson (C), ledamot i strategiutskottet och kommunstyrelsen.

”Inte någon brådska”

Enligt en nationell strategi om vindkraft ska Dalarna bidra med 7,5 TWh vindkraftsproducerad el per år. 2022 producerades ungefär hälften av det.

Orsa har bra lägen för att bygga vindkraft – hur ser ni på det egna ansvaret?

– I Orsa produceras redan 200 procent jämfört med vad vi förbrukar, så vi tycker inte vi behöver ha någon brådska när det gäller ansvarsbiten, däremot kan man ta ansvar för sin bygd också, säger Fredrik Jansson.

Tar beslut om att avbryta folkomröstningen

Det var i förra veckan som Dalavind drog tillbaka sin ansökan om att bygga två vindkraftsparker i Orsa. Under tisdagen väntas ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte besluta om att avbryta folkomröstningen om vindkraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet