Caroline Dickson, enhetschef för jakt och vilt på Länsstyrelsen Dalarna/arkivbild. Foto: Caroline Dickson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ingen skyddsjakt på skottskadad varg i Linghed – ”Problemet är att den mår dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som vid flera tillfällen synts till inne i byn Linghed i Falu kommun, skadesköts i april under skyddsjakten. Nu har den synts till igen och Länsstyrelsen Dalarna har fått in flera ansökningar om skyddsjakt. Något som inte har beviljats.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra nu. Vargen har inte varit närgången, problemet är mer att den mår dåligt, säger Caroline Dickson enhetschef för jakt och vilt på Länsstyrelsen Dalarna.

Vargtiken är mager, haltar och den kan ha skabb enligt några vittnen. Men den uppfyller inte kriterierna för skyddsjakt. Däremot får den avlivas av naturbevakare som observerar den på plats. Skulle djuret spåras eller jagas betraktas det som illegal jakt.

Biträdande statsvetrinär Erik Ågren.

Finns det inga alternativ till hjälp förutom att skjuta vargen?

– Det går att behandla skabb, men en gammal skada som den gått med i månader är svårare. Då är det enklaste och bästa för individen att avliva djuret, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren och tillägger.

– Den har gått med en skada orsakad av människor, då kanske vi har en form av skyldighet att åtgärda det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer