Arne Ludvigsson, ProLiv Dalarnas ordförande, är kritisk mot Regionen för att de inte har ett fast kirurgteam som prostatacanceroperationer. Foto: Lotta Olin, SVT

Ingen fast anställd urolog på kirurgen – prostatapatienterna får vänta på operation

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte en enda fast anställd urolog på kirurgen på Falu lasarett. Alla opererande urologer är stafettläkare – och väntetiderna för protatapatienterna är näst längst i hela landet.

–  Vi har ingen urolog som är färdig specialist i dagsläget. Vi är beroende av andra lösningar, säger Helena Björkman, chef på kirurgdivisionen Region Dalarna. 

Känns inte det instabilt? 

– Absolut. Det är alldeles för sårbart och det är osäkert och det är absolut en nivå vi inte vill vara på.

Håller inte vad de lovat

Region Dalarna har en överenskommelse med Region Gävleborg att operera även deras prostatacancerpatienter. Men Region Dalarna lyckas inte leva upp till den dealen. Förra året opererades endast en handfull patienter från Gävleborg i Dalarna. 

– Det är förstås ett jätteproblem. Nu pågår ett arbete där beslutet från 2015 ses över för att hitta nya vägar framåt, säger Björkman.  

2018 fick prostatacancerpatienterna i Dalarna vänta 191 dagar från remiss till operation, trots att vårdgarantin ger rätt till operation inom 90 dagar. Det är näst längst väntan i landet. Bara Västerbotten har längre väntetider.

Högre dödlighet

Dödligheten i prostatacancer är högre än rikssnittet i både Dalarna och Gävleborg. 

– Som det ser ut i dag med de ledtider som det är inom prostatacancervården så är det inte likvärdig vård, säger Björkman.  

Prostatacancerföreningen Proliv i Dalarna är kritisk till att Region Dalarna inte har ett fast kirurgteam som gör prostatacanceroperationer. I klippet hör du föreningens ordförande Arne Ludvigsson kritisera Regionen och divisionschef Helena Björkman förklara hur Region Dalarna tänker framåt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.