Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rimligtvis borde jakten avlysas” – Därför uppmanar Jägareförbundet i Dalarna till bojkott. Foto: SVT

Jägareförbundet i Dalarna uppmanar till bojkott av fortsatt älgjakt

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet i Dalarna uppmanar jägare att bojkotta fortsatt älgjakt i de områden där tilldelningen är uppfylld. Bakgrunden är att man anser att markägaren Stora Enso överskrider antalet tilldelade älgar i minst två älgjaktsområden.

– Vi uppmanar nu alla jägare i området att bojkotta helgens avlysningsjakt för att säkerställa att älgstammen i områdena klarar flera jaktsäsonger framöver. Det är länsstyrelsens beslut som gäller, menar Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna och pekar ut två områden där tilldelningen nu kommer att överskridas: Säfsen Nås och Hyttorna.

Den svenska älgstammen har minskat de senaste tio åren och därför har antalet älgar som får skjutas minskat.

Älgar i Dalarna

Den 25 oktober bestämde länsstyrelsen att 97 älgar fick skjutas i Säfsen Nås, Jägareförbundet menar att 160 älgar redan var skjutna vid det datumet. I Hyttorna, fick man enligt Länsstyrelsen skjuta 36 älgar. Där är nu 63 fällda.

– Rimligtvis borde jakten nu avlysas i båda områdena, säger Ulf Berg.

Stora Enso uppmanar att skjuta fler

Inför helgen har markägaren Stora Enso gått ut med en uppmaning om att skjuta ytterligare 22 vuxna älgar och fritt antal kalvar i Säfsen Nås, något som utlöst uppmaningen om bojkott.

– Om man fullständigt struntar i att följa länsstyrelsens beslut, och om det är tillåtet att göra så idag, ja då måste man skyndsamt ompröva lagstiftningen, säger Ulf Berg.

”Felaktigt beslut”

Stora Enso som avböjer att medverka i en inspelad intervju menar att länsstyrelsen tagit ett felaktigt beslut. Tobias Hjortstråle, viltförvaltningschef på Stora Enso, skriver till SVT Dalarna att man skickat in sitt avskjutningsmål till länsstyrelsen under sommaren och när länsstyrelsen inte tagit beslut i frågan vid älgjaktens start har man utgått från att det egna förslaget gällde.

”Det är beklagligt att Länsstyrelsen inte fattar beslut om älgskötselplaner innan jakten börjar, så att älgskötselområden slipper att gissa [...]Stora Enso kommer att överklaga beslutet, därmed vinner det inte laga kraft förrän det har prövats av Naturvårdsverket”

SVT Dalarna söker Länsstyrelsen Dalarna för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet