Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man måste veta var kulan ska landa efter att man skjutit ett djur”, säger Hans Johansson, konsulent på Jägareförbundet i Dalarna. Foto: Niklas Hagman, Torbjörn Påhlman/SVT

Jägareförbundet efter olyckan i Hedemora: ”Måste veta var kulan landar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter jaktolyckan söder om Hedemora så är det slutjagat nära bebyggelse, menar jaktledaren i det lag som skytten tillhör.

– Vi måste omvärdera och sluta jaga nära hus och bebyggelse, säger Leif Wåhleman, jaktledare.

Det var i söndags som en man i 60-årsåldern skadades svårt av en förlupen kula som träffade träffade hans hus ett par hundra meter från den skjutna älgen.

– Vi kunde inte förutse detta och vi har gjort passen så säkra som möjligt, säger Wåhleman som nu tänker se till att jakten flyttar längre in i skogen.

Han uppger att han pratat med den skadade mannens hustru, som i sin tur berättat att inga vitala organ skadats och att mannen efter omständigheterna mår ”rätt så bra”. Någon ny kommuniké från sjukvården har dock inte utfärdats.

Jägareförbundet: ”Tankeställare”

Olyckan har skakat om i jägarkretsar och sätter fokus på jakt i närheten av bebyggelse, vilket förekommer på många håll. Gällande passet vid jaktolyckan i Hedmora så står det i ett älgtätt område som finns mellan två vägar.

– Klart man får sig en tankeställare, säger Hans Johansson som är konsulent på Jägareförbundet i Dalarna.

Han tycker dock inte att närheten till hus är problemet:

– Som jägare och skytt måste man hela tiden se till att man har ett fullgott kulfång, säger han.

Hans Johansson menar att förbundet ständigt lyfter säkerhetsfrågan, men tror samtidigt inte att ökade krav på jägarna skulle öka säkerheten kring jakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet