En man skadades svårt av skottet. Jägaren som sköt misstänks nu för grovt vållande till kroppsskada. Foto: Niklas Hagman

Älgjägare i Hedemora sköt man i magen – utreds för grovt vållande till kroppsskada

Uppdaterad
Publicerad

En jägare i 80-årsåldern i Hedemora har skjutit en man i magen i samband med älgjakt. Händelsen inträffade vid 13-tiden på söndagen. Den skadade mannen fördes med ambulans till sjukhus och uppges vara svårt skadad.

– Jägaren har varit på jakt och avlossat skott mot en älg och i samband med det träffat en person, som befunnit sig vid sin fastighet, med en kula i magen, säger polisens presstalesperson Christina Hallin till SVT Dalarna på måndagen.

Enligt polisen var den skadade vid medvetande när polisen kom till platsen och Region Dalarna meddelade senare att mannen är svårt skadad.

Jägaren som avlossat skottet ska vara i 80-årsåldern och den skadade mannen, som inte är jägare, är i 60-årsåldern.

Förundersökning inledd

Polisen har inlett en förundersökning om grovt vållande till kroppsskada och genomför utredningsåtgärder på platsen. Polisen i Bergslagen säger att man under söndagseftermiddagen och kvällen har hört ett antal vittnen. Ingen är frihetsberövad.

– Grovt vållande till kroppsskada är ett oaktsamhetsbrott, vilket innebär att vi inte tror att det handlar om att jägaren haft för avsikt att skada någon person, säger Christina Hallin, presstalesperson i polisregion Bergslagen.

Polisen är förtegen om detaljerna kring det inträffade.

– Hur och var den här mannen blivit skjuten är detaljer som vi inte vill kommentera i nuläget. Vi har inte hållit förhör med alla inblandade personer ännu, säger Christina Hallin till TT.

I nuläget går polisen inte ut med exakt var händelsen inträffade.

”Extremt ovanligt”

Enligt Magnus Rydholm, kommunikationschef Jägareförbundet, följer förbundet upp när skjutningar och incidenter likt denna inträffar i syfte att stärka säkerheten kring jakten. Att en jägares kula träffar en människa är extremt ovanligt, förklarar han.

– Det är ytterst tragiskt. Nu vet jag inte alls vad som inträffat i det här fallet. Det enda vi kan göra är att invänta polisutredningen för att få reda på vad det är som har hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet