Omkring 3 kilometer ledning har färdigställts och provtryckts, fast den totala sträckningen är 13 kilometer. Vattenledningen skulle ha tagits i drift 1 januari 2014 men är ännu inte klar – om den nu blir det. Foto: Börje Hols/SVT

Kommunen: de får inte alls häva kontraktet

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om den omstridda vattenledningen fortsätter mellan Ludvika kommun och företaget NCC. Entreprenörerna har tidigare sagt att de kan komma att häva avtalet – något som kommunen nu säger att de inte kan och hotar om att företaget kan få betala vite i 100-miljoners klassen för förseningarna med bygget.

Den 13 kilometer långa vattenledningen från vattenverket i Östansbo till Grängesberg har varit ett projekt i kommunen sen 2012.

Flera problem har gjort att ledningen inte är klar, trots att den skulle ha varit klar redan i början av år 2014. Sammanlagt kostat kommunen drygt 70 miljoner kronor för, enligt dem själva.

Vattenledningen i Grängesberg

Tvisten därefter har nu mynnat ut i att Ludvika kommun har sagt att man inte vill betala mer då ledningen varken fungerar eller är klar – och då vill entrprenören NCC häva kontraktet, vilket SVT Nyheter Dalarna tidigare berättat om.

Får inte häva kontraktet

Men nu går Ludvika kommun i motattack mot NCC. I en skrivelse till företaget, så hävdar kommunen att NCC ”saknar avtalsenlig hävningsrätt”.

Peter Savin, Ludvika kommuns juridiska ombud, säger att NCC förvarnade kommunen för någon månad sedan att företaget planerat att de skulle häva entreprenadkontraktet – och att skrivelsen till företaget är kommunens svar på det.

I skrivelsen står det bland annat att:

”Entreprenaden av vattenledningen mellan Östansbo och Grängesberg får inte hindras av att kontraktsparterna råkar i en rättslig tvist. Detta regleras i bestämmelserna för denna byggnadsentreprenad; AB 04”.

Hotet: vite på över 100 miljoner kronor

Skulle alltså företaget häva kontraktet, menar kommunen att NCC begår ett avtalsbrott. Fortsättningsvis står det i skrivelsen att ytterligare förseningar kan komma att stå NCC dyrt.

”Veckan efter påsk kommer Ludvikas viteskrav att uppgå till 100.269.000 kronor”, står det och advokaten Peter Savin förtydligar vad det gäller:

– Det är ett förseningsvite. Den här entrepenaden skulle ha varit klar i början av 2014 – och det är det vi tvistar med NCC om.

Kommunen skriver i sin skrivelse att förseningsvitet fortsätter tills att NCC, eller någon annan entreprenör, slutför arbetet. Kommunen kan även komma att kräva skadestånd.

NCC ska senast nu på torsdag komma med ett svar om huruvida man ska häva kontraktet eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenledningen i Grängesberg

Mer i ämnet