Kommunen reagerar starkt på skolstrejken

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till skolbarn i Yttermalung har tröttnat på politikernas brutna löften och på fredagen tog de ut sina barn i strejk.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. För barnen och för bygden så är det skolan som är nyckeln till bygdens framtid, säger föräldern Anneli Sjögren.

Årskurs tre har funnits på prov på skolan men nu har politikerna bestämt att försöket ska avbrytas och eleverna ska flyttas till Malung till hösten. Det innebär att elevantalet på skolan halveras. Av de tolv som går där nu blir bara hälften kvar.

– Det här är ju en indirekt nedläggning, säger Petra van Millgren, förälder på skolan.

Men kommunen reagerar starkt på strejken.

– Tråkigt att de tar till olagligheter. Som barn- och utbildningsnämnd så har vi ansvar för kvaliten och det har vi hela tiden sagt, säger Sofia Söderström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Malung-Sälens kommun.

Från och med idag hålls alltså barnen hemma i ett försök att få politikerna att ändra sig eller åtminstone komma med en förklaring på varför det är bättre att flytta barnen än låta dem gå kvar. 

– Vi har begärt ut deras beslutsunderlag men det finns inte. Det finns heller någon konsekvensanalys med barnens perspektiv som vi fått se, säger Petra van Hillgren.

– Hur våra diskussioner ser ut syns inte i våra protokoll. Det vi diskuterar behöver inte stå med i våra papper, säger Sofia Söderström.

Det finns ju risk att strejken forsätter in i nästa vecka hur kommer ni agera då?

– Vi har ju skolplikt i Malung-Sälens kommun så går det längre måste vi ta till åtgärder, avslutar Sofia Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.