DO riktar kritik mot bland annat Säter och Ludvika kommuns handlingsplaner mot trakasserier. Foto: SVT

Kommuners rutiner vid trakasserier kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen riktar kritik mot flera kommuner i landet, bland annat Ludvika och Säter: Rutinerna och handlingsplanerna vid trakasserier och repressalier håller inte.

Det är totalt 52 kommuner och sex landstings rutiner och riktlinjer vid bland annat trakasserier som kritiseras av DO. Enligt DO uppfyller inte rutinerna de krav som finns enligt lagen.

Sedan januari förra året gäller nya regler enligt DO. Bland annat måste arbetsgivaren tydligt markera att trakasserier inte är acceptabla på arbetsplatsen.

Saknar åtgärdsplan vid repressalier

Syftet med DO:s tillsyn är att undersöka hur kommuner, landsting och regioner arbetar för att förhindra sexuella trakasserier, närmanden och repressalier inom verksamheten.

För de flesta kommuner handlar den främsta kritiken från DO om att det helt saknas rutiner vid händelser som bryter mot DO:s replessalieförbud. Detta gäller för bland annat Ludvika kommun.

– Det är klart att vi tar till oss deras kritik och ska ändra handlingsplanen utifrån deras riktlinjer och se över vad det är vi har missat, säger Barbro Forsberg Nystedt, ställföreträdande kommunchef i Ludvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.