Arkivbilder, bilen på bilden är fotograferad vid ett annat tillfälle. Foto: TT

Körde 192 kilometer i timmen på 80-sträcka i Leksand – åtalad frikänns

Uppdaterad
Publicerad

En ung man frias från misstankar om fortkörning, trots att hans bil passerade fartkameran på 80-sträckan vid Kullsbjörken i 192 kilometer i timmen. Han klarar sig eftersom hela ansiktet inte syns på bilden.

Tingsrätten har utgått från bilden som fartkameran tog den 29 mars i år mellan Leksand och Rättvik. En bild där förarens ansikte delvis är skymt.

Fotografiet har sedan jämförts med bilens ägare, som nekar och vägrar uppge vem som använde fordonet istället för honom.

Tatueringar och kedja räcker inte

Mora tingsrätt skriver följande i sin bedömning (vi har tagit bort den åtalades namn):

”Det lilla som syns av förarens ansikte bär vissa likheter med hans eget. Vidare bar föraren en halskedja som är snarlik en som NN äger och såväl föraren som NN är tatuerade på höger hand.

Allt detta pekar på att det verkligen var NN som körde, men tatueringarna förefaller olika och det är svårt att bedöma om förarens ansikte verkligen är så likt NN:s anlete. Sammantaget medför detta att det inte ställts utom rimligt tvivel att han begått de åtalade gärningarna, varför åtalen måste ogillas.”

Döms för misshandel

I en annan del av samma åtal döms han däremot för att ha misshandlat en man som låg ned genom att sparka honom i huvudet. För detta får han villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Relaterat: Det här vill polisen att du ska sluta göra i trafiken:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.