Monica Lundin (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar om besparingarna. Foto: Alexander Olivera/TT, Anders Hansson/SVT

Kraftig besparing på Borlänges skolor – ”Vi ska inte spara på lärare”

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun måste göra stora besparingar på skolan. Barn- och utbildningsnämnden kämpar med att få bort ett underskott på över 40 miljoner kronor, och det kommer bli neddragningar som märks överallt inom skolorna.

Det är främst två saker som verkar ha bidragit till underskottet. Dels fick kommunerna inte full täckning från staten för de personer som anställts med lönebidrag, vilket Borlänge kommun inte insåg från början. Dels har redovisningssystemet för ekonomin inte fungerat tillräckligt bra för att ett eftersläpande underskott skulle upptäckas.

Redan nu har man dragit ner på vikarier och lönebidragsanställda, men det räcker inte. Besparingarna kommer att fortsätta under hösten och även under nästa år, eftersom skolåret och budgetåret inte går i takt.

– Vi ska inte spara på lärare, lovar Monica Lundin (L) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Exakt vilka tjänster och personer som kommer att beröras framöver är dock inte klart ännu, säger hon.

Hör Monica Lundin i klippet där hon berättar mer om de stora besparingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.