Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanne Kringstad, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet kommentera den sänkta jaktkvoten i klippet. Foto: Paul Kleiven/TT /SVT

Kraftig minskning av antalet älgar som får skjutas vid årets älgjakt i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet älgar som får fällas vid årets älgjakt i Dalarna är betydligt färre än förra året. Orsaken är att älgstammen på en del håll försvagats på grund av medveten avskjutning som gjorts för att minska betesskador.

– Det i kombination med att djur tas av björn och varg har gjort att man kanske inte ser en långsiktigt hållbar jakt längre där, säger Hanne Kringstad, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

I ett område, Harberget i Gagnefs kommun, har jakten ställts in helt av de tio jaktlag som jagar i området.

– Sen har vi andra områden där det finns mycket älg, så det är lokala skillnader i hur älgstammen ser ut i länet, säger Hanne Kringstad.

6000 älgar

Vid årets jakt får 6 000 älgar fällas i länet. Förra året var tilldelningen drygt 7 300 älgar, även om inte alla sköts. Totalt fälldes knappt 6 600 älgar i fjol.

I klippet: Hanne Kringstad, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, kommenterar den sänkta jaktkvoten!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.