Målet på 5 procent betesskador är inte nått. Foto: SVT

Trots minskning av älg – fortsatta betesskador på skog

Uppdaterad
Publicerad

Trots att älgstammen decimerats för att minska betesskador på skog så har inte skadorna minskat i den utsträckning som önskats, enligt Skogsstyrelsen. I Dalarna finns det undantag men Skogsstyrelsens representant säger att frågan är komplex.

Skogsstyrelsen uppskattar att i snitt var tionde ungtall i landet har betesskador från vilt. I Dalarna finns det områden där betesskadorna minskar, som Älvdalen och Fredriksberg, men Magnus Hedspång som är skogsskadesamordnare i Dalarna för Skogsstyrelsen, menar att problemet är svårlöst.

– Det är inte så enkelt att man kan minska antalet älgar och på så sätt minska betesskadorna, säger han.

Målet: 5 procent betesskador

2012 infördes en ny älgförvaltning med syftet att komma tillrätta med betesskador på skog. Sedan dess har älgstammen minskat, men målet på fem procent betesskador är långt borta.

Magnus Hedspång menar att det finns komplexa sammanhang och kunskapsluckor om vad som påverkar mängden betesskador.

– De år då det är mindre snö kan älgarna äta mer bärris till exempel. Vintern 2018 hade vi snö långt in i april, då hade vi extremt höga betesskador, säger han.

Uppdrag att se över situationen

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket fick i maj i uppdrag att tillsammans med länsstyrelserna utreda vilka åtgärder som skulle kunna leda till balans när det gäller storleken på älgstammen och mängden foder i skogen.

– Jag tror det har blivit fel att fokusera på bara älgar, det hade varit bra att plantera mer skog. Vi är jätteduktiga på att plantera tall men vi skulle kunna bli bättre, säger Magnus Hedspång.

Uppdraget för Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ska redovisas senast 30 september 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet