Lång kamp för egen moské

Uppdaterad
Publicerad

När muslimska församlingar vill flytta ut ur sina provisoriska lokaler, rivningsfastigheter och källarlokaler och ta plats i samhället uppstår problem. Situationen för Islamiska förbundet i Borlänge är inget undantag.

Se en längre version om inslaget

I tjugo år nu har församlingen sökt nya lokaler. Fler än tio olika förslag på lokaler och tomter har utretts genom åren, men ingen har blivit verklighet. Nu är församlingen så trångbodd att man ibland tvingas be utomhus.

Moskébygget i Borlänge

Stött på mycket motstånd

Karlstad, Alvesta, Göteborg, är bara några av platserna där moskébyggen stött på stort motstånd från olika grupper i samhället. Det som nu händer i Borlänge speglar processer på en lång rad orter där muslimska församlingars önskan om nya lokaler har dragits i långbänk.

Dålig lokal

Det är fredagsbön när vi besöker mosken i Bullermyren. En bön som är obligatorisk för män, men inte för kvinnor, så församlingsmedlemmen och undersköterskan Sahra Barkhadle träffar vi på hennes arbetsplats, hon vill gärna berätta om hur de har det i moskén idag:

– Luften och ventilationen är jättedålig i lokalen, det är så varmt och ibland när man står och ber känns det nästan som om man inte får någon luft, berättar hon.

Det finns idag flera moskéer i Borlänge och en av dem ligger på Bullermyren. Foto: SVT

Sahra är inte ensam utan en av många Borlängebor som ser fram emot den dag som det finns ett Islamiskt center att samlas i och att vara stolt över. Riktigt så är det inte idag.

Islamska förbundet har haft moské i Borlänge sedan slutet av 80-talet och idag uppskattar församlingen att det finns omkring 6.000 utövande muslimer i Borlänges närområde.

Behovet av nya lokaler har blivit allt mer påtagligt med åren – men samtidigt har alla försök att hitta utrymmen misslyckats. Det verkar vara omöjligt att få till ändamålsenliga lokaler för församlingens många aktiviteter.

– Vi har till exempel predikan och bön i moskén. Men större delen av veckan är det andra aktiviteter i lokalerna. Vi har tex haft stödundervisning i matte, fysik, engelska och svenska i 25 år nu, berättar Ibrahim Hamad, en av två imamer i moskén på Bullermyren.

Har delat upp församlingen

Numera har den islamiska församlingen delats upp på två på grund av trångboddheten. En moské finns idag i en nedlagd livsmedelsaffär i Jakobsgårdarna och lockar många med somalisk bakgrund,  medan huvudförsamlingen håller till i en rivningsfastighet i Bullemyren.

– Lokalen är liten och sliten och den måste rivas enligt Borlänge kommun, säger Ibrahim Hamad.

Sarah som besöker båda moskéerna intygar att det är trångt. Skulle en brand uppstå blir det farligt, säger hon och fortsätter:

– Vissa gånger räcker inte utrymmet till för alla, då får man be utomhus, på parkeringen, även om det är 28 minusgrader.

Ibland tvingas de troende att be utomhus för att man inte får plats inne i moskén. Foto: SVT

Hoppas på nybyggnation

Borlänge Islamsiska förbund hoppas nu stället på att kunna bygga en helt ny moské. Efter år av utredningar har kommunen föreslagit en tomt på Hagalund och där vill församlingen bygga en modern europeisk moské i trä.

Här ska finnas plats för cirka 750 personer. Män och kvinnor ska kunna be sida vid sida och arkitekten poängterar att läktaren hon har ritat in är inte en kvinnoläktare utan en VIP-läktare för gäster och extrautrymme vid fredagsbönen som lockar mycket folk.

Finansierar själva

Församlingen kommer att finansera bygget själva och genom bidrag från församlingar i övriga Sverige.

Motståndet mot planerna har dock blivit högljutt från olika håll, något församlingen är oförstående inför.

– Vår verksamhet är emot våld och knark, vi är för integration och för att våra barn lär sig svenska ordentligt och får en bra utbildning och att alla nyanlända svenskar ska få bra kunskaper, säger Ibrahim Hamad.

Tas beslut i mars

I mars tas första steget mot ett islamiskt center. Då beslutar kommunfullmäktige om detaljplanen för tomten på Hagalund. Blir det ett ja där kan planerna för bygget dra igång på riktigt.

– Det skulle betyda så mycket, alla skulle bli lyckliga om vi fick en moské, det här är viktigt för oss muslimer som bor här i Borlänge.

Under de närmaste dagarna kommer vi på SVT Nyheter Dalarna titta närmare på den omdebatterade frågan om moskébygge i Borlänge ur olika perspektiv.

Foto: Tina Wik Arkitekter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet