Vd:n på Wermlandsflyg Mats Olsson är inte främmande för att åter flyga passagerare. Sedan november 2018 finns inget reguljärt inrikesflyg till och från Dalarna. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lantmäteriets flygverksamhet kan föra med sig passagerartrafik

Publicerad

Lantmäteriet kommer att flytta sin flygverksamhet till Borlänge eftersom flygplatsen i Gävle har lagts ner. Det blir en fördel för Dala Airport, som förlorat sin reguljärtrafik, men kanske kan bolaget som ska flyga åt Lantmäteriet även börja flyga passagerare.

Fotoflygplanen kommer att få Dala Airport som bas snart och därifrån ska de flyga och jobba fram kartunderlag åt Lantmäteriet. Och vd:n för flygplatsbolaget Dalaflyget som fått se bägge sina flygplatser i Mora och Borlänge mista reguljärflyget under förra året är förstås glad för detta.

– Det är jätteroligt. Det är ju ett värdefullt tillskott. Vi söker all verksamhet som är flygrelaterad, och är den dessutom samhällsnyttig som i det här fallet är den extra välkommen, säger Anders Mjöberg som är vd för Dalaflyget.

Har flugit passagerare tidigare

Wermlandsflyg är bolaget som Lantmäteriet har hyrt in för att utföra flygfotograferingarna, men tidigare genom åren har bolaget även utfört passagerarflyg. Kanske kan det bli verklighet i framtiden igen, med trafik till och från Borlänge? Hör Wermlandsflygs VD berätta i videoklippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer