Foto: SVT

Leksands sparpaket klubbat – kultur och skola drabbas hårt

Publicerad

Minskade bidrag till kultur och evenemang – höjda badavgifter och en nedlagd skola. Det är bara några av de 63 punkter som Leksands kommun ska spara på. 

På måndagskvällen fattade kommunens fullmäktige beslut om att genomföra det sparpaket som Alliansen tidigare fått igenom i kommunstyrelsen. Totalt försvinner ett 30-tal tjänster. 

De största två största besparingsposterna ligger på skolan. Högstadiet på Åkerö skola läggs ned, och eleverna flyttas till Sammilsdal. Restaurang- och livsmedelsprogrammet läggs också ned.

– Vår absoluta målsättning är att vi ska klara det är utan uppsägningar. Vi kan inte utesluta att det blir så, men målet är att undvika det, sa kommundirektören Göran Wigert direkt efter fullmäktiges beslut.

Innebär omorganisationer

Besparingarna innebär även omorganisationer, förändringar i en mängd andra verksamheter och en minskning av lokaler.

– Nu börjar verkställigheten av det här. Vi är ju måna om att ha en bra dialog med facket och vår personal, säger Wigert som ska leda kommunen genom besparingarna. 

Vänsterpartiet, socialdemokraterna, Bygdepartiet och Sverigedemokraterna som alla hade lagt egna förslag till budget reserverade sig mot beslutet.

Tidigare innehöll sparpaketet 62 punkter, nu har ännu en tillkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer