Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Församlingen ska nu utvärdera valdeltagandet. Foto: Sofie Lind /SVT

Lima-Transtrands församling tappade flest röstande – ”Det är inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hundra färre röstande än förra valet – så blev resultatet i Lima-Transtrands församling, som också är den församling i Dalarna som tappade flest antal röstande i årets val jämfört med år 2017.

Varken kyrkofullmäktiges ordförande eller kyrkorådets ordförande vill resonera om varför färre gick och röstade i årets val – en fråga som valnämndens ordförande, Lars Nyman, istället får besvara.

Vad hade man kunnat göra bättre för att få flera att rösta?
– Vi ska sätta oss ner nu i veckan och göra en utvärdering om valet och valarbetet. Och sen måste vi kanske se till att marknadsföra kyrkan mer.

Just i Lima-Transtrands församling har man bara en lista, då man frångått det partipolitiska konceptet sen flera val tillbaka.

Kan valdeltagandet ha något med att man bara har en samlingslista här till skillnad från andra församlingar som har partilistor?

– Det kan mycket väl vara på det viset och då får vi ta ett snack med partierna och höra med kommunen, så att partierna blir engagerade och skickar in listor till nästa val, säger Lars Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer