default_caption Foto: SVT

Lufab stämmer Sweco efter hoppbacksbygge

Uppdaterad
Publicerad

Lufab stämmer nu företaget på över 5 miljoner kronor. Fördyrande kostnader vid bygget av hoppbackarna inför VM.

Lugnet i Falun AB (Lufab) ska lämna in en stämningsansökan mot teknikkonsultföretaget Sweco för brister i deras projekteringsarbete i samband med hoppbackarnas renovering inför skid-VM i Falun.

– Inför skid-VM genomgick hoppbackarna i Falun en betydande renovering där Sweco ansvarade för projekteringen inför det arbetet. Men något gick snett. Enligt Lufab har bister och fel i projekteringen medfört kraftigt fördyrande kostnader för Lufab, säger Liselott Jonsson som är vd för Lufab. 

Hoppbackarna i Falun

– Det handlar om ökade kostnader för oss som konsekvens av projekteringen. Både när det gäller rättelse av fel i projekteringen samt extrakostnader för vissa entreprenörer, som en följd av Swecos projektering.

Lufab har därför under en lång tid försökt få till stånd en ekonomisk uppgörelse med Sweco, som skulle kompensera Lufabs extrakostnader.

Men Sweco har bestridit det i detalj redovisade underlag som Lufab tagit fram eftersom de inte anser sig gjort några fel. 

Därför lämnar Lufab nu in en stämningsansökan på totalt  5 280 000 kr.

 – Det är olyckligt att vi tvingas till stämning. Jag hade helst sett att vi kommit överens, men nu har vi inget annat val, säger Liselotte Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppbackarna i Falun

Mer i ämnet