Boende i Krylbo: Patrullerande väktare ökar tryggheten

Uppdaterad
Publicerad

Avesta kommun har sedan i december hyrt in ordningsvakter för att minska ordningsstörningar, brott och otrygghet i Krylbo. Nu visar insatsen de första positiva resultaten.

– Alla säger ”vad är det som händer”, det är lugnt och tyst i Krylbo och vi är jättelyckliga. Det känns bra, mycket bra, säger Gun Astertun, som bor i Krylbo.

Närvaron har gjort resultat

Ordningsvakterna patrullerar runt till fots på olika tidpunkter och dagar i Krylbo och som det ser ut nu har deras närvaro gett resultat.

– Just där jag bor upplever jag att det är ganska lugnt. Jag kan gå ut och gå på kvällen, jag har inga problem med det. Jag har varit trygg hela tiden, säger Åsa Avelin som också bor i Krylbo.

”Trodde aldrig det skulle lösa sig”

Lösningen med ordningsvakter är tänkt att vara tillfällig, då insatsen löper ut den 30 april, och man hoppas att otryggheten inte återkommer.

– Vi trodde aldrig att det skulle lösa sig men nu är det lugnt, vad det beror på det vet vi inte men lugnt är det, säger Gun Astertun.

De som bor i Krylbo, som SVT har pratat med, upplever en betydligt lugnare situation. Även Eva Lammi som jobbar i en butik i Krylbo centrum upplever förändringar, starta klippet ovan för att höra henne berätta om situationen och oron för att otryggheten ska komma tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheterna i Krylbo

Mer i ämnet