Svt Nyheter Dalarna kan nu visa att flera av partikamraterna i SD Borlänge redan i våras informerades om att Strid planerade en kampanj mot muslimer. Foto: SVT

Strid planerade kampanj för avislamisering – SD informerades

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Dalarna förnekar att de känt till Martin Strids åsikter om Islam och uttrycker förvåning över hans kritiserade uttalande om muslimer. Men Svt Nyheter Dalarna kan nu visa att flera av partikamraterna redan i våras informerades om att Strid planerade en kampanj mot muslimer.

Tidigare i veckan sade ordförande för sverigedemokraterna i Borlänge, Kjell Forslund, i en intervju till DT att han inte hade någon som helst aning om att Martin Strid planerade en avislamiseringskampanj inför valet 2018.

Nu kan SVT Nyheter Dalarna avslöja att Kjell Forslund tillsammans med flera medlemmar i Sverigedemokraterna i Borlänge fått ett mail gällande vad Strid kallar en ”avislamiseringskampanj”.

Martin Strids kritiserade uttalande

”Den hatiska dödskult som vi kallar islam”

Martin Strid skriver i mejlet att oavsett hur det går med det islamiska centret i Borlänge så måste kampen mot islam fortsätta. Där beskriver han avislamiseringskampanjen som en del i det han själv beskriver som kampen mot islam.

Har du tagit del av mejlet gällande Martins Strids avislamiseringskampanj?

Kjell Forslund. Foto: SVT

– Jag har säkert sett mejlet. Men i och med att jag såg vad det handlade om så tog jag säkert bara bort det. Jag orkar inte läsa allt han skriver. Det här var inte första mejlet som Martin Strid skrev om islam. Han har pratat om det här så mycket så det har blivit så att vi i styrelsen helt enkelt inte orkat lyssna längre, säger Kjell Forslund ordförande i SD  Borlänge.

Har inte uttryckt sig så innan

Först säger du att det här är det enda Martin Strid pratar om och sedan säger du att ni inte hade vetskap om att han hade de här åsikterna. Hur går det ihop?

– Att han hade intresse för islam visste jag men han har aldrig uttryckt sig så som han gjorde i Norrköping i helgen.

LÄS MER: SD Dalarna: ”Kränkande att vi svärtas ner”

LÄS MER: Förra distriktsordföranden: ”SD Borlänge har känt till kampanjen”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Martin Strids kritiserade uttalande

Mer i ämnet