Hör Malin Sundmark berätta om reaktionerna hon fått efter det att hon berättade om hoten hon utsatts för. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Malin Sundmark berättade öppet om hoten och attackerna: ”Mötts av mycket kärlek”

Publicerad

Malin Sundmark är en av många lantbrukare som varit utsatt för olika manifestationer och attacker. I januari berättade hon för SVT Nyheter Dalarna om sin situation och sedan dess har hon uppmärksammats i många andra medier och frågan om lantbrukares situation har också lyfts politiskt.

– Efter den första publiceringen kom det en enorm våg av hatiska kommentarer och hot i sociala medier.

Men hon har inte bara mötts av hat, människor har också hört av sig för att stötta och peppa.

– Ibland hör de bara av sig med en kram i sociala medier och det har ringt okända människor som vill stötta, det känns väldigt bra.

Startade hashtag

Som ett svar på alla hatiska kommentarer startade Malin även hashtagen ”Rör inte min bonde” som använts i sociala medier och som funkat som stöttning för både henne och andra lantbrukare.

– Utan stöd orkar man inte.

Trots att hon fått mycket hatiska kommentarer och hot för att hon valt att berätta om sin situation vill Malin fortsätta berätta.

– Jag hoppas att det ska hjälpa till att få fler att våga berätta och samtidigt visa att man inte är ensam.

Glad att frågan uppmärksammas

Malin är glad för att frågan om lantbrukares situation uppmärksammas.

– Nu har det varit uppe väldigt mycket, även i riksdagen, och jag hoppas att det kan stanna kvar där så att det blir en förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer