Malin Sundmark har utsatts för hot och trakasserier i sociala medier. Här är en skärmdump från Facebook. ”Det handlar om våldsbejakande aktivister” säger Stefan Dangardt. Foto: Skärmdump/SVT

Polisen: ”Aktivister som inte drar sig för att använda våld”

Publicerad

Polisen i Dalarna ser idag att hot och trakasserier av lantbrukare har ökat. Polisens presstalesperson Stefan Dangardt säger att det handlar om nationellt organiserade, kringresande aktivister som inte drar sig för att använda våld.

– Vi har 15 pågående förundersökningar om ofredande, olaga hot och sådana brott. Det är mycket, säger Stefan Dangardt. 

– När man nu ser hela bilden med alla förundersökningar så framträder bilden av kringresande aktivister som inte drar sig för att använda våld om så krävs, fortsätter han och håller med LRF som menar att det inte tas på så stort allvar när lantbrukare blir utsatta för olika former av hot och attacker.

– Vi har ju själva försökt få andra myndigheter att hjälpa till med det här, men än jobbar vi själva. Jag skulle önska åtminstone en samordning på regional nivå, kanske till och med nationellt eftersom de misstänkta personerna, vad vi vet, reser runt.

Vill inte kommentera utredningarna

Stefan Dangardt vill inte i detalj berätta hur polisens utredningsarbete går till, men säger att det är en del tidskrävande åtgärder. 

– Vi har också hållit förhör, men exakt vad vi pysslar med vill jag inte kommentera, säger han.

Malin Sundmark, som bedriver kaninuppfödning för köttproduktion i södra Dalarna, har blivit utsatt hemma på gården sedan i somras.

Där började det med hot i sociala medier, som du kan se exempel på i videon här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer