Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Unander (S) berättar i klippet varför kommunen väljer att lämna. Foto: Patrik Qvicker

Malung-Sälen lämnar Visit Dalarna: ”Kostar för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun har efter lång tids missnöje sagt upp avtalet med det kommunägda turistbolaget Visit Dalarna.

– Det kostar för mycket, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Uppsägningen innebär att Malung-Sälen lämnar Visit Dalarna om två och ett halvt år. Om det inte sker en förändring. Turistbolaget ägs i dag av de 15 dalakommunerna och Malung-Sälen har också tidigare varit tveksamma till att vara delägare i bolaget. I dag kostar medlemskapet för Malung-Sälen ungefär två miljoner kronor om året.

– Vi får inte tillbaka det vi satsar. Visit Dalarna behöver sänka kostnaderna, säger Hans Unander (S).

Valet 2022 Malung-Sälen

Malung-Sälen kommer nu istället att utöka turistsamarbetet med Älvdalen och de norska gränskommunerna Engerdal och Trysil. Avhoppet kan vara början till slutet för Visit Dalarna som i dag förutsätter att alla 15 kommuner är delägare. 

– Ja, tyvärr är det så, om de inte tar till sig det här och ändrar sig som vi vill, säger Hans Unander (S).

Fredrik Jarl (C) från Gagnef är ordförande i det bolag som äger Visit Dalarna. Han visste inte om att Malung-Sälen nu sagt upp avtalet.

– Det är tråkigt att Malung-Sälen agerar på det här sättet. Visit Dalarna minskar nu sina kostnader med sex miljoner kronor om året och vi inom ägarkommunerna var överens om det här i januari i år. Det vore bra att få lite lugn och ro nu. Dalarna vinner på att alla håller ihop, säger Fredrik Jarl (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Malung-Sälen

Mer i ämnet