Mammorna: ”Vi måste prata mer om mammaproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa frågor som handlar om mammakroppen är tabu att prata om. De mammor SVT Dalarna träffat efterfrågar mer information för att fler ska våga prata om de här frågorna.

När man precis blivit förälder kretsar mycket kring hur bebisen mår, hur barnet äter och sover. Men hur mamman mår kan det vara svårare att prata om.

De mammor som SVT Dalarna träffar efterfrågar mer information kring frågor om mammakroppen för att de ska bli lättare att prata om.

– Man får ju ta reda på informationen själv, det är inget man alltid får från BVC eller så, det får man fixa själv. Det hade varit bra om man fått mer information. Man kunde ta upp frågorna på föräldrautbildningar som alla har möjlighet att vara med på, säger Ellinor Jansson.

Blir lättare att prata om

Men flera av mammorna tycker också att de kan se en tendens att det ändå blir lättare att prata om vissa frågor som rör mammakroppen.

– Jag har ett barn som är sex år också och för sex år sedan pratade man inte alls mycket, det är mer nu, det tycker jag är positivt, säger Lina Sörensson som är mamma till tre månader gamla Elis.

– Man får försöka prata med dem man tycker det känns tryggt att prata med om allt, sen kommer det nog mer och mer, säger Inger Johannesson.

– Killar kanske också kan prata om det, annars blir det att vi tjejer håller oss till varandra, tror jag, säger Nathalie Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer