Den misstänkte mannen sitter bakom advokaten till vänster och har dolt sig själv med en jacka. Foto: Anders Hansson, SVT

Tungt beväpnad polis på plats – här häktas mannen för dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök i Borlänge den 11 januari då en man i 25-årsåldern sköts till döds på öppen gata och en annan man i samma ålder skottskadades allvarligt.

– Jag begärde honom häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord och tingsrätten delar den uppfattningen, så det var ju det svaret jag sökte och fick, säger vice chefsåklagare Kristofer Magnusson.

Den häktade mannen är hemmahörande i Norberg, i Västmanland, och förekommer under 34 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast i april 2017 för bland annat grov misshandel, utpressningsförsök och övergrepp i rättssak.

Finns det fler misstänkta i det här ärendet?

– Det är som jag har nämnt tidigare att jag, med hänsyn till förundersökningssekretess, inte kommer att gå in på huruvida det finns några ytterligare misstänkta i det här ärendet, säger Kristofer Magnusson.

Tungt beväpnad polis på plats

Ett tiotal tungt beväpnade poliser var på plats vid häktingsförhandlingen under måndagen. Några av de hade så kallade förstärkningvapen, det vill säga automatkabiner.

Orsaken till den stora polisiära närvaron är däremot inget som Kristofer Magnusson kan kommentera.

– Det är inte heller något jag kommer att gå in på tyvärr, säger han.

Risk för fortsatt brottslighet

Falu tingsrätt valde alltså att gå på åklagare Kristofer Magnussons linje och häktade mannen, som enligt sin advokat Per Svedlund, nekar till brott. I häktningsframställan pekar åklagaren på att det finns risk att den misstänkte mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet eller försvårar utredningen om han släpps på fri fot.

Anhölls i sin frånvaro

Mannen anhölls i sin frånvaro två dagar efter dödsskjutningen i Borlänge och kunde gripas i sin hemkommun Norberg i torsdags kväll. Han begärdes häktad på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Starta klippet ovan för att höra Kristofer Magnusson berätta om hur utredningen fortsätter nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Borlänge

Mer i ämnet