Polisen spärrade av ett område på orten i Rättviks kommun. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Man i 40-årsåldern åtalas för mordet utanför Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern åtalas för mordet på en man som ägde rum i juli i Rättviks kommun. Enligt åtalet ska mannen ha skjutits till döds av ett kulgevär.

Det var den 28 juli förra året som en man påträffades död i en bostad i Rättviks kommun. Två personer anhölls och häktades. En av dessa åtalas nu för mord och misstankarna mot den andra mannen är sedan tidigare nedlagda.

Enligt åtalet ska den misstänkte ha dödat mannen genom att skjuta honom med ett skott, från ett kulgevär. Skottet avlossades på kort avstånd och träffade mannen i bröstkorgen och skadade underliggande organ, vilket gjorde att mannen avled, enligt åtalet.

Erkände direkt för polisen

I förundersökningen framkommer det att det var mannen i 40-årsåldern som själv ringde till polisens ledningscentral och berättade att han hade skjutit en person i bröstet.

När den första polispatrullen anlände till bostaden i en by utanför Rättvik såg de direkt att det låg en person på farstukvisten. Bredvid personen satt den nu mordmisstänkte mannen och den man som senare friades från alla brottsmisstankar.

När poliserna beordrade männen att visa sina händer erkände mannen i 40-årsåldern att det var han som hade skjutit och att vapnet stod innanför dörren.

Sökte upp den misstänkte i bostaden

I förhör uppger den misstänkte mannen och flera vittnen att det funnits någon form av konflikt som föregick händelsen vid huset i somras. Den aktuella dagen ska den nu döde mannen ha sökt upp den misstänkte i dennes bostad och bara ett par sekunder senare avlossades geväret.

En del av bevisningen i är ett testamente skrivet av den nu döde mannen. Överst i testamentet står det att det är skrivet i all hast, på grund av en rådande hotbild som han upplevde.

Den misstänkte mannen förnekar brott men vidgår händelseförloppet så som det är beskrivet i åtalet. Åklagaren yrkar i första hand på att han ska dömas för mord och i andra hand för grovt vållande till annans död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man död i skottdrama utanför Rättvik

Mer i ämnet