Maria lurades att köpa falsk tavla

Publicerad

Konstnären Bengt Lindströms konst är en av de mest kopierade och förfalskade konstnärerna i Sverige. Uppdrag Granskning har kartlagt hundratals förfalskningar från ett och samma ställe.

Maria från Bollnäs är en av alla dem som äger en falsk Bengt Lindström-tavla. Hon köpte sin tavla för drygt tio år sedan av en man i Hälsingland. Trots att priset var riktigt bra, bara 15 000 kronor, tvivlade hon aldrig på mannens historia.

– Jag och min familj hade känt honom under många år och vi har aldrig ifrågasatt att den skulle vara rikrigt, säger Maria.

Men när Maria la ut tavlan på Internet till försäljning ringde i stället polisen. Tavlan var nämligen oäkta. Maria fick tillbaka tavlan, som alltså saknar sitt värde och hon är långt ifrån ensam.

Uppdrag Granskning har följt hundratals oäkta tavlor som påståtts vara målade av Lindström och alla dessa förfalskningar kommer från mannen från Hälsingland.

Originalet säljer för hundratusentals kronor

Det är fem år sedan konstnären Bengt Lindström dog, men hans verk finns kvar i tusentals svenska hem. Lindström fick sitt stora genombrott i Paris i slutet av 50-talet, där gallerier och auktionshus än idag säljer hans färgstarka tavlor för hundratusentals kronor.

Se Uppdrag Granskning 27/11 klockan 20 i SVT1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer