Foto: SVT

Äppelbomördaren nekas tidsbestämt straff: ”Fortfarande risk för återfall”

Uppdaterad
Publicerad

Marie Samuelsson mördades av sin sambo i Äppelbo 2003. Sambon har sedan dess suttit bakom lås och bom, dömd till livstids fängelse. För fjärde gången har mördaren nu ansökt om att få omvandlat straff till tidsbestämt. Det avslås idag av Örebro tingsrätt.

Idag beslutade Örebro tingsrätt att avslå ansökan om tidsbestämma straffet för den man som mördade Marie Samuelsson sommaren 2003 i Äppelbo i Dalarna.

Enligt Rättsmedicinalverket är mannens risk för återfall i brottslighet ”medelhög”. De anser att han fortfarande bagatelliserar fortfarande sin egen problematik och skuld i brottet.

– Vi anser att det fortfarande föreligger en risk för att han ska återfalla i allvarlig brottslighet, säger Marinette Gustafsson, chefsrådman på tingsrätten i Örebro.

Enligt rättsmedicinalverket är bedömningen av risk för återfall i brottslighet medelhög, vad betyder det?

– Man bedömer att det finns en ganska hög risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, han har ju begått brott en gång och det finns risk att det sker igen, säger Gustafsson.

Vad säger han själv?

– Han tycker inte att han har någon medelhög risk. Han minns numera vad som hände och hävdar att han har bearbetat och bättrat sig, säger Marinette Gustafsson.

Mördarens aktuella situation

I kriminalvårdens handlingar framgår att mördaren innan mars 2019 varit placerad på Skänninges klosteravdelning, där han deltagit i böner och samlingar. Sedan april i år har han varit intagen på Rödjan i Mariestad och deltagit i anstaltens verkstad och lantbruk.

Fick tillbaka minnet

Den dömde mördaren har fram till våren 2019 uppgett att han inte har något minne av våldsgärningen. Nu hävdar han att sambon den aktuella natten anklagat honom för sexuella övergrepp på deras barn och att han då i vrede ska ha strypt sambon till döds. Minnesbilden ska ha uppstått efter en tumultartad vår då mördaren blivit lämnad av sitt kärleksintresse, en före detta kvinnlig personal på anstalten han suttit på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.