Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Låna eller dela saker har vi sett att många är positiva till” – följ med till Avesta och hör hållbarhetsstrategen Mirjam Nykvist om hur utsläppen ska kunna minska. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Marknadsdagar och stadsnära odling – här är förslagen som ska minska utsläpp i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Utsläpp från hushållen ska minskas samtidigt som människors livskvalitet höjs. Men hur? Forskare och hållbarhetsstrategen i Avesta har tagit fram tips och råd.

– Det vi föreslår ska genomsyras av att få ner klimatavtrycken och samtidigt göra folk mer lyckliga, säger hon.

Utsläppen av växthusgaser från hushållskonsumtion bidrar till klimatförändringarna och behöver minska kraftigt om Parisavtalet till 2050 ska nås.

Vilken livsstil man har och var man bor påverkar hushållsutsläppen. Det handlar till exempel om hur man väljer att bo, transportera sig och vilka livsmedel och varor man köper. Det visar en sammanställning som forskare på Stockholm Environment Institute gjort.

Klimathopp i Dalarna

Avesta föreslår förändringar

Avesta kommun har tillsammans med samma forskare undersökt hur olika förutsättningar bland boende i tre områden kan påverka utsläppen från hushållet.

Resultatet ligger till grund för de tips och råd kommunen nu arbetat fram. Syftet är att minska invånarnas utsläpp.

– Vi vill göra saker som höjer livskvalitén, inte begränsa människor, säger Mirjam Nykvist, hållbarhetsstrateg i Avesta.

Till nytta för fler kommuner

Förhoppningen är att de tips och råd som tagits fram även kan användas i andra kommuner runt om i landet.

– Vi tror att många kommuner skulle ha glädje av detta. Mycket görs i storstäderna, men vi är en representant för de mindre kommunerna, säger Mirjam Nykvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet