Maskeringsförbud på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens clownhysteri har gjort att många skolor nu inte tillåter barnen att använda masker när halloween firas på skolan.

I Borlänge är det bland annat Gylle skola och Forssaängskolan som nu inte tillåter att någon bär mask.

– Det är av hänsyn till eleverna som vi inte vill ha masker på skolan. Den senaste tidens uppståndelse kring clowner har gjort barnen rädda för clowner, säger Forssaängsskolans rektor Christina Stam.

”Tycker det är bra”

Det verkar som det främst är clownerna som ställt till det.

– Jag är ganska rädd för clowner och andra masker så jag tycker det är bra  att man inte får ha masker så man kan se vem det är och att man inte skrämmer dom mindre barnen, säger Emilia Ackemo Svärd som är elev på Forssaängsskolan.

Zombiesjuksköterska istället

Den traditionella spökvandringen man brukar ha på Forssaängskolan i samband med halloween har i år sett lite annorlunda ut.

– I år skippade vi det här med utklädning och masker men det var ändå en del barn som tyckte det var lite otäckt, säger Christina Stam.

– Man kan ju ha kläder som ser läskiga ut istället jag tänker klä ut mej till zombiesjuksköterska, säger Emilia Ackemo Svärd, elev på Forssaängsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.