Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den gruppen är mer nöjda med sina arbetstider” – hör Ann Rudman berätta vad tidigare forskning har visat och vad de vill ta reda på i det här projektet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Högskolan Dalarna ska forska på hur sjuksköterskor kan må bättre på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Tre av tio vårdanställda, däribland sjuksköterskor, arbetar deltid på grund av behov av vila och återhämtning. Det är grundplåten för Högskolan Dalarnas forskning som ska kartlägga vad som kan göras för att fler sjuksköterskor ska stanna och trivas på arbetet.

För detta får Högskolan Dalarna fem miljoner kronor. Ann Rudman, docent i vårdvetenskap, arbetar även mot Karolinska institutet. De har materialet där sjuksköterskors karriärer har följts ända sedan 2002.

Målet är att ta reda på vilka ”friskfaktorer” som finns och används runtom i landet, alltså arbetssätt som är gynnsamma för de anställda.

I videoklippet berättar hon vad tidigare forskning har visat och vilka kunskapsluckor hon vill fylla i: ”Den gruppen är mer nöjda med sina arbetstider”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.