Foto: Arkiv, Polisens förundersökning

Mc-medlemmar klippte av örat och hotade man – nu döms samtliga för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra medlemmar i en mc-klubb dömdes i veckan för flertalet grova brott de ska ha utfört på en fjärde man i Säters kommun under våren 2020.

Det var under våren som händelsen utspelade sig i Säters kommun. Där det enligt domen framkommer att fyra gärningsmän klippt av en bit av målsägandes öra, tryckt in fingrar i hans mun samt hotat att skada hans närvarande familj om han inte betalade ut stora summor pengar till dem. Mannen ska därefter ha tagit stora lån som sedan betalades ut till en av gärningsmännen.

Tingsrätten gör bedömningen att brotten ses som grova eftersom gärningsmännen visade särskild hänsynslöshet och råhet.

Långa fängelsestraff

Falu tingsrätt menar att versionerna av händelsen under våren skiljer sig åt, men gör bedömningen att de fyra misstänkta personerna, på ett eller annat sätt gjort sig skyldiga till brotten. Varpå två av dessa döms till fängelse på ett år och sju månader, samt ett år och tio månader. De två andra personerna döms till tre års fängelse respektive tre år och tre månader.

De ska sammanlagt betala ut ett skadestånd till mannen på 730 000 kronor.

Samtliga av de dömda männen förekommer flertalet gånger i belastningsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.