Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska man agera om man hamnar mitt i fallvindarna och då brukar de bildas – SVT:s meteorolog berättar i klippet. Foto: SVT

Meteorologen om fallvindar: ”I Sverige brukar fallvindar vara svaga”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen föll flera träd över vägen mellan Bjursås och Sågmyra och flera skogsägare fick sina marker förstörda. Här svarar SVT:s meteorolog Deana Bajic på frågor om väderfenomenet.

Regnskurar drog in över Dalarna vid lunchtid under onsdagen när SMHI hade utfärdat en gul varning. Väster om Bjursås blev vindbyarna så kraftiga att många träd vräktes omkull och hamnade på vägbanan. Bilar fastnade mellan träden och skogsägare i området har fått skog förstörd.

Trodde att det var en tromb

Räddningsledare och andra personer på plats vid de fallna träden över vägen trodde att det var en tromb som dragit genom området, men SVT:s meteorolog Deana Bajic, tror inte att det var en tromb, utan en annan typ av kraftig vind.

När är det störst risk att sådana här oväder bildas?

– Kraftiga bymoln bildas oftast på sommaren när det är en varm och labil luftmassa, säger Deana Bajic.

Så ska man agera om man hamnar mitt i fallvindarna – SVT:s meteorolog svarar på det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.