”Jag har full förståelse att man som enskild tycker att man har svårt att påverka situationen”, säger Mattias Vallthell på Migrationsverket till SVT:s reporter Sofie Lind i klippet ovan. Foto: Sofie Lind, SVT

Migrationsverket: Tjänsten måste ligga ute för alla att söka

Uppdaterad
Publicerad

En tjänst på ett företag måste läggas ut så att alla har möjlighet att söka den, speciellt när det rör arbetstillstånd.

– Men sen kan ju arbetsgivaren alltid välja en sökande utanför EU/EES och Schweiz, säger Mattias Vallthell på Migrationsverket.

Förra året avslogs ungefär 500 ansökningar om arbetstillstånd i Sverige på grund av att arbetsgivaren inte utlyst en tjänst på rätt sätt.

Vid det första ansökningstillfället om arbetstillstånd måste man som sökande ha ett fast jobb över en fyra-månaders period. Vid en ansökan om förlängning av arbetstillståndet får man inte plötsligt ha bytt tjänst, den sökande omfattas då av annat regelverk.

Det är då tjänsten måste utannonseras så att alla får chans att söka jobbet. Det är där arbetsgivaren i Ahsans fall gjorde ett misstag – men att ett företag i efterhand lyckats korrigera misstaget i samband med en ansökan finns det ingen praxis för.

– Jag har full förståelse att man som enskild tycker att man har svårt att påverka situationen där en annan extern part ska fullfölja något. Men lagkravet står kvar, tjänsten ska utannonseras, säger Mattias Vallthell som är chef på arbetstillståndsenheten på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.