Milslång begränsningslinje för att hindra spridning på skjutfältet

Uppdaterad
Publicerad

Som tidigare känt är en del av skogsbranden i Trängslet på skjutfältet där risken för att den odetonerade ammunitionen ska explodera är stor. Säkerhetsavståndet sträcker sig 1 000 meter i alla riktningar, även uppåt, vilket gör att varken brandmän eller helikoptrar kan jobba i området.

Nu gör man en så kallad begränsningslinje för att branden inte ska kunna sprida sig från målområdet, om vinden skulle vända. Där har man dragit brandslang längs hela begränsningslinjen, som är flera mil lång, och ur en bäck pumpas hela sex kubikmeter vatten upp varje minut.

På flera ställen har branden gått ner långt i marken vilket har gjort att träden som finns där står ostadigt och kan utgöra en säkerhetsrisk vid insatserna.

Skogsbranden i Trängslet

– Vi kommer nu att såga ner de träd som står kvar trots att de bara fått rötterna avbrända. Vi måste kunna jobba säkert utan att riskera att få träd över oss som står ostadigt, säger Thomas Reichert, skadeplatschef på norra begränsningslinjen.

Hör Thomas Reichert berätta mer om arbetet med begränsningslinjerna, och säkerhetsarbetet, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet