Se alla pristagare på Dalecarlia Music Awards längst ner i artikeln. Foto: Sofie Lind/SVT

Miss Li och Bolaget prisades på Dalarnas egna grammisgala

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen var det dags för den 10:e upplagan av Dalecarlia Music Awards där Dalarnas artistelit fanns samlade. Miss Li blev årets artist och prisades även för årets låt ”X”.

Priserna delas ut för insatser och verk som gjorts och släppts under föregående år, alltså under år 2022. Alltifrån priser för årets band till årets producent delas ut och där flera av pristagarna fanns på plats under torsdagen på Magasinet i Falun.

Extra tufft juryarbete

I ett pressmeddelande skriver Pelle Andersson, verksamhetsledare på Dalapop och juryns ordförande, att årets juryarbete varit svårare är någonsin.

”Faktumet att toppskiktet av den mest populära musiken i Sverige kommer från Dalarna gör att konkurrensen är stenhård i samtliga kategorier. I år är det verkligen en seger att vara nominerad när konkurrensen ser ut som den gör”, skriver Pelle Andersson i ett pressmeddelande.

Bakom galan står bland annat Dalapop och Musik i Dalarna.

I videoklippet nedan: Följ med till Falubandet Bolagets studio. Deras låt ”Kan inte gå” fick årets mest streamade låt på Spotify 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet förklarar Gustav, William och Adam varför de inte ser sin musik som ”EPA-dunk” och den höga alkoholhalten i låttexterna. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Årets pristagare på Dalecarlia Music Awards 2023:

Årets artist – Miss Li

Årets band – Bolaget

Årets liveupplevelse – Kristina från Duvemåla på Dalhalla

Årets låt – Miss Li – X

Årets musikvideo – Broder Henrik Rapp – Den sista sommaren

Årets producent – Mats Björke

Årets album – Ellinor Brolin – Det tredje årtusendet

Årets låtskrivare – Litens Anton Nilsson

Årets arrangör – Midsommarfesten i Leksand

Årets folkmusik – Dalarnas Lussibrud

Årets klassiska – Dala-Floda Operafest

Årets nykomling – Elin Rehn

Juryns hederpris  – Margaretha Mattsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.