Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Känner sig väldigt liten som enskild markägare” – Kajsa Petersson är orolig för vilka långsiktiga konsekvenser en Googleetablering Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Mjölkbonden Kajsa Petersson: ”Oro för långsiktiga konsekvenser vid en Googleetablering”

Publicerad

Mjölkbonden Kajsa Petersson i Horndal är orolig för Googles eventuella etablering där. Hon menar att hon riskerar att förlora åkermark, vilket kan leda till att hon blir av med en fjärdedel av sina djur om bygget blir verklighet.

Kajsa Petersson arbetar som ekologisk mjölkbonde och har idag cirka 200 djur.

Gården är självförsörjande på gräs och helsäd men om Google får etablera sig riskerar Kajsa att förlora 25 hektar åkermark på grund av den kylledning som i så fall ska byggas till serverhallarna. Det i sin tur gör att hon inte kommer kunna behålla alla djur när de inte kan få fram tillräckligt med mat till dem.

– Att jag ska behöva slakta ut våra djur för att någon annan vill ut på vår mark känns tråkigt men det får vi säkert ersättning för. Men den riktigt stora oron är vad det får för långtidseffekter.

Lång kylledning som ska ner i marken

Att Kajsa riskerar att få en lång kylledning genom sina marker beror på lagen om ledningsrätt, som gör det möjligt att någon annan kan få dra fram och använda en ledning eller annan anordning.

Det som i så fall ska grävas är ett schakt som är 17 kilometer långt, 11 meter brett och 3 meter djupt.

– Börjar man gräva i den här marken vet man inte hur vattnet kommer bete sig, kanske börjar brunnar torka ut. Man börjar laborera med saker som vi inte vet någonting om, säger Kajsa Petersson.

Google: Ska ersätta markägare för eventuella skador

Google svarar i ett mail att man kommer att ”ersätta markägare för eventuella skador och inkomstbortfall”, samt att ”tidpunkten ska väljas för att om möjligt undvika konflikt med pågående markanvändning”.

Utöver det vill Google inte ge några fler kommentarer i nuläget.

Följ med till Kajsas marker och hör hur hon påverkas av en eventuell etablering i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer