Vad har Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S) för förhoppningar på Googles etablering? Och hur skulle han känna om Google bestämde sig för att inte bygga i Horndal? Hör honom berätta i klippet. Foto: Lotta Olin/SVT

Horndal går i väntans tider – hoppas IT-jätten ska ge många nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska bolag som Facebook, Microsoft och Amazon etablerar enorma datahallar runt om i Sverige. I Horndal, en liten ort i Avesta kommun i Dalarna, vill Google bygga fem stora serverhallar, ett projekt som spås generera omkring 1 650 arbetstillfällen. 

– Vi på bygden går i väntans tider, säger Bengt Holmertz ordförande i Horndalsgruppen som jobbar för orten framtid.  

Horndal är en före detta bruksort i Avesta kommun i södra Dalarna. När järnbruket lades ner för ungefär 40 år sedan bodde runt 1 700 personer här – 1 100 bor kvar.  

För tre år sen blev det officiellt att Google köpt mark som till ytan motsvarar mer än 100 fotbollsplaner i utkanten av orten. Spekulationerna om att ett stort IT-företag var intresserade av orten hade puttrat i några år men markköpet blev den riktiga startpunkten för förhoppningen som nu finns på bygden. 

– De flesta är nog väldigt positiva till det. De tror ju att det kommer att generera arbetstillfällen och att det ska utökas här, men det tror jag inte på, säger Horndalsbon Eva Lindmark. 

”Blir det av så blir det riktigt bra”

Det är bland annat Sveriges infrastruktur för fossilfri energi och fiber som lockar it-jättarna. Och tillgång till mark. 

I januari i år lämnade Google via företaget DSC Interational i en ansökan om miljötillstånd till mark- och miljödomstolen. Där framgår det att Google bland annat vill bygga fem stora serverhallar.  

Avesta kommun har jobbat för att ro den här etableringen i land i över fem år.  

– Blir det av så blir det riktigt riktig bra, säger Kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Inget beslut att bygga än

Men Google har ännu inte fattat något affärsbeslut om att bygga. Företagets kommunikationschef Joakim Larsson skriver till SVT: 

”Just nu pågår förberedande arbete på marken för att se till att vi har möjligheten att bygga och utveckla vår datacenternärvaro i Europa, om vår verksamhet skulle kräva det. Något beslut lär inte komma inom den närmaste framtiden.”

Serverhallar kräver mycket arbetskraft under uppbyggnaden. Väl på plats inte lika mycket. Enligt Facebooks kommunikationschef Lukasz Lindell jobbar idag 350 personer på datacentret i Luleå.  

– 58 av dem är anställda av Facebook, säger Lindell.  

I klippet ser du Lars Isacsson, kommunalråd, drömma om det planerade datacentret i Horndal. 

Microsoft bygger serverhallar i Sandviken, Gävle och Staffanstorp. Facebook har funnits i Luleå i flera år, och Amazon har nyligen byggt datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Google i Horndal

Mer i ämnet