Mora kommuns förslag till åtgärder för ishallen i Mora ska nu upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige för beslut. Foto: Patrik Boberg/SVT, Sofie Lind/SVT, Mora IK. Montage: Sofie Lind/SVT

Mora kommun SHL-investerar i hallen

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Mora kommun kommer att rusta upp ishallen tillsammans med Mora IK för 9,5 miljoner kronor för att möta de krav som SHL ställer. Beslutet klubbades i kommunfullmäktige under måndagskvällen.

När klubben gick segrande ur striden mot Leksands IF tidigare i år – och därmed var klara för den högsta hockeyligan i Sverige – så kom orosmolnet omedelbart om ishallen.

LÄS MER: Nu har Moras arena SHL-inspekterats

Ny eller investera?

Under de senaste månaderna har många förslag slängts ut. Ska ishallen renoveras eller byggas om? Förslaget har slutligen blivit det sistnämnda och har även antagits av kommunstyrelsen i maj, såväl som nu av fullmäktige.

I dagsläget menar SHL att det saknas bland annat 500 sittplatser och 250 ståplatser i ishallen för att nå deras krav. Det är några av de sammanlagt 43 punkterna som tagits fram i ett åtgärdsprogram, där alltifrån byggnation av ledningshytter, nya spelartunnlar och renovering av omklädningsrum ingår.

Står i kontrakt att klubben betalar

Även om investeringen kommer att kosta närmare 10 miljoner kronor – kommunen 6,9 miljoner och Mora IK 2,5 miljoner – så är det klart att notan i slutänden kommer att hamna på Mora IK.

För när klubben var konkurshotad år 2013, klev kommunen in och köpte ishallen av Mora IK, som därefter fått hyra den av kommunen.

LÄS MER: Succétränaren lämnar Mora IK – för Chicago

I det tio-åriga avtalet som tecknades mellan parterna står det att kommunen ska utföra och betala anpassningar av lokalen, men att det sedan ska betalas av Mora IK i slutänden.

Det står också att hyresavtalet ska omförhandlas utifall klubben går upp i Elitserien, numera SHL, vilket det alltså också ska göras i dagarna.

Deltog inte i beslutet

Men alla är inte med på noterna på majoritetens förslag om att rusta upp hallen.

Under fullmäktiges sammanträde så valde dels Fredrik Blom och Leif Sandström från Miljöpartiet, samt vänsterpartisterna David Öhrnberg och Christer Johansson, att inte delta i beslutet.

Fredrik Blom (MP) argumenterade under mötet emot både kommunens övertagande av ishallen, men också att det nu ska läggas pengar på upprustning av hallen.

– Frågan grundar sig egentligen i: Vad är det kommunala uppdraget? Och vad ska vi prioritera i kommunen? säger han när SVT Nyheter Dalarna ringer upp.

Vansinnigt att lägga pengar på hockey

Han menar att både vägar och fastigheter i kommunen förfaller och att skolverksamheten inte klarar sin budget – och att då lägga pengar på hockey är vansinnigt.

– Det här avtalet mellan Mora IK och kommunen är skrivet av någon som gillar hockey- det är ett 10 års-avtal som påverkar budgetar för tre mandatperioder och sätter hockey över allt annat. SHL får helt diktera villkoren.

LÄS MER: Kommunalrådet vill se ny arena i Mora

Att Blom inte valde att delta i beslutet, och inte reservera sig mot det, har att göra med att kommunen äger hallen och där det i avtalet står att kommunen har ansvar att rusta upp den.

– För vår del, om vi yrkat avslag och fått igenom det, så hade det lett till ett kontraktsbrott från oss som hyresvärdar och då hade det blivit en rättslig process. Så istället så deltog vi inte i beslutet. Vi var inte heller med på hyresavtalet från första början och då kan vi inte stå bakom att kommunen gör de här investeringarna.

Men nu när det klubbats igenom – har ni från mijöpartiets sida lagt frågan på is nu?

– Intressant ordval i det här sammanhanget! Nej, frågan är levande och kommer vara det fram till nästa val och där frågan är vad vi prioriterar – skola eller hockey?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.