Peter Karlsson, kommundirektör i Mora Foto: SVT

Många utlandsfödda i jobb jämfört med andra dalakommuner

Uppdaterad
Publicerad

I Mora är 19% av de utlandsfödda inskrivna på Arbetsförmedlingen, vilket är bland de lägsta siffrorna i länet.

Enligt kommundirektören Peter Karlsson är en av förklaringarna ett bra samarbete mellan företag, kommun och Arbetsförmedling.

– En bra samverkan är A och O för att lyckas med de här ambitionerna.

Val 2018 Dalarna

Statistik från SCB

SVT har bearbetat statistik från SCB och kan visa på ett tydligt samband mellan fyra faktorer och hur många utlandsfödda som har jobb i en kommun.

Det handlar bland annat om hur länge de varit i Sverige och hur hög utbildningsnivån är. Utifrån dessa faktorer lyckas Mora bättre än förväntat och bland dalakommunerna så gör även Orsa och Vansbro det.

Våmhus eller Syrien spelar ingen roll

– Det spelar ingen roll om de är från Våmhus eller Syrien, bra folk är bra folk, säger Patrik Eriksson som är chef på ett bemanningsföretag i Mora som anställt många utlandsfödda.

Att antalet utlandsfödda som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är betydligt lägre i Mora än i flera andra dalakommuner är förstås glädjande för kommundirektören som ser många fördelar med att företag anställer människor med olika bakgrund.

– Vi har flera företag som vittnar om att de har fått ett väldigt tillskott, nya perspektiv och nya marknader.

SÅ GJORDE VI UNDERSÖKNINGEN

Vi har utgått från all den statistik som finns att tillgå på SCB:s temasida om integration för att se om det finns något som skulle kunna förklara varför andelen utrikesfödda som har jobb skiljer sig så mycket åt mellan kommunerna.

Flera variabler verkar ha ett samband till sysselsättningsgraden bland utrikesfödda men ingen kan ensamt förklara varför andelen förvärvsarbetande utrikesfödda är så olika bland kommunerna.

Däremot kunde flera av dem tillsammans uppvisa ett starkare samband än vad de gör var och en för sig.

För att ingå i vår statistiska modell måste de tillföra modellen något (det vill säga öka förklaringsgraden varför kommunerna skiljer sig åt). 

De variabler som tillsammans bäst visar på ett samband med utrikesföddas sysselsättningsgrad är ”andelen förvärvsarbetande inrikesfödda”, ”andelen utrikesfödda med minst en gymnasieutbildning”, ”andelen utrikesfödda som bott i Sverige i mindre än fyra år” och ”andelen utrikesfödda som kommit hit som skyddsbehövande och deras anhöriga”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet