Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mycket svaga isar – man ska vara mycket försiktig om man ger sig ut. Foto: SVT

Mycket svaga isar – myndigheter i Dalarna varnar för att gå ut på sjöar

Publicerad

I helgen omkom totalt åtta personer i landet i drunkningsdraman på grund av svaga isar. Därför varnar nu fyra myndigheter tillsammans, räddningstjänsten, polisen, länsstyrelsen och Region Dalarna, för att gå ut på isarna. Och även Friluftsfrämjandet håller med om att det bättre att avstå än att chansa.

Efter att den starka kylan släppt och ersatts närmast av en värmebölja har isarna tagit mycket stryk. Det som ser ut som en stabil is på morgonen kan dessutom ändras i en blink vilket gör att man vara extra uppmärksam hela tiden som man vistas på isen.

– Många har tagit sig ut på isarna för att idka friluftaktiviteter nu under corona, men isarna är mycket farliga nu och det varierar starkt mellan olika platser inom Dalarna, säger Anders Hedlund från Friluftsfrämjandet.

Avråder inte helt men uppmanar till stor försiktighet

Han rekommenderar den som ändå tror sig ha hittat säker is att ha med isdubbar, ispik, flytväst eller som skridskoåkare brukar ha, flythjälp i form av kläder i plastpåsar i en väska på ryggen. Dessutom är det bättre att uppehålla sig nära land om man skulle åka igenom, annars kan det bli svårt även för räddningstjänsten att komma till undsättning.

– Men är man osäker på förhållandena är det säkrast att avstå.

Hör Anders Hedlund i klippet när han förklarar varför isarna blivit extra farliga nu!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer