Tio mil från svenska gränsen – här har bara fyra smittats

Uppdaterad
Publicerad

I den norska kommunen Folldal, bara drygt tio mil från den svenska gränsen, har endast fyra personer insjuknat i covid-19 under hela pandemin.

I de svenska gränskommunerna är smittotalen 40 gånger högre.

 – Jag är stolt över att invånarna här har tagit så stort ansvar, säger Kristin Langtjernet (AP) kommunalråd i Folldal.

Norska och svenska myndigheter har valt helt olika strategier under coronapandemin.

Mycket färre har hittills insjuknat och avlidit i Norge och en förklaring kan vara de betydligt strängare coronareglerna där.

Några norska kommuner har nästan klarat sig helt från coronasmitta. En av dem är Folldal, norr om Lillehammer, där endast fyra personer hittills har insjuknat.

Kommunen ligger endast drygt tio mil från Sverige och antalet smittade i de närmaste gränskommunerna, Malung-Sälen och Älvdalen, är nästan 1 200 respektive drygt 600 personer. De svenska kommunerna är lite större än Folldal men andelen smittade i förhållande till folkmängden är ändå 40 gånger högre i de svenska kommunerna.

 – Det är förstås en helt annan situation i Sverige men hittills har restriktionerna här i Norge gett väldigt gott resultat, säger Kristin Langtjernet (AP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.