NCC häver nu avtalet med Ludvika kommun – trots att kommunen sagt att de inte får och att det i så fall skulle vara ett avtalsbrott. Foto: Börje Hols/SVT

NCC häver avtalet med kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I ett pressmeddelande meddelar nu NCC att man trots allt häver avtalet för vattenledningen som byggs i Ludvika mellan Grängesberg och Östansbo.

Byggföretaget NCC menar att de i mer än två års tid försökt att nå en överenskommelse med Ludvika kommun, men väljer nu att häva avtalet. Ludvika kommun hävdade tidigare i veckan att företaget inte har rätt att göra det.

– Vi är av en annan uppfattning där, säger Anna Trane, presschef på NCC.

Vattenledningen i Grängesberg

–Vi har verkligen försökt lösa situationen, vi har lämnat flera förslag men kommunen har inte varit intresserade. Det är tråkigt och vi beklagar verkligen det här.

NCC kommer från och med i dag, torsdag, avsluta allt arbete som pågår på platsen. Nu väntar en rättsprocess i ärendet.

– Nu blir det juridik av det hela. Det blir rätten som får avgöra, konstaterar Anna Trane.

Kan bli avtalsbrott

Kommunen skrev tidigare i veckan till företaget och meddelade att de inte alls fick häva avtalet. Det skulle i så fall vara ett avtalsbrott, menar kommunen.

Saknar förmåga

NCC:s beslut i dag om en hävning tolkar kommunen nu som ett bevis på att företaget gjort fel:

– Vi uppfattar hävningen som  en bekräftelse på att NCC saknar förmåga att åstadkomma en tät ledning enligt entreprenadkontraktet, skriver man i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen och meddelar att kommunen i nuläget inte lämnar några ytterligare kommentarer i ärendet.

Detta har hänt

Det var 2012 som NCC fick i uppdrag av Ludvika kommun att bygga en ledning från vattenverket i Östansbo till Grängesberg där i första hand Spendrups nya bryggeri var i behov av mer vatten. Men problemen har avlöst varann. Tryckledningen har aldrig fungerat på grund av läckage och för drygt ett år sedan beslutades att gräva upp ledningen och ersätta den med en ny. Men det arbetet är stoppat.

NCC hävdar att det är valet av ledningsrör som är problemet. De klarar inte påfrestningarna med högt vattentryck i kombination med dåliga markförhållanden. Kommunen hävdar att NCC har tekniska problem med genomförandet, vilket leder till nya läckade. Men eftersom kommunen inte betalar så länge man inte har en fungerande vattenledning, så vill nu NCC häva avtalet. Ludvika kommun hävdar dock att NCC inte har rätt att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenledningen i Grängesberg

Mer i ämnet