Foto: SVT

Nej till bygget av kraftverk i Ejforsen

Uppdaterad
Publicerad

Miljödomstolen säger nu blankt nej till de omstridda planerna på att bygga upp ett gammalt vattenkraftverk i den skyddade delen av Västerdalälven norr om Sälen.

Istället tvingas bolaget bakom ansökan, Transtrands besparingsskog, att betala motståndarnas rättegångskostander på flera hundra tusen kronor.

 – Klart att man är besviken, säger Börje Cedeskog, chef vid Transtrands besparingsskog.

Det är nu två månader sedan mark- och miljödomstolen på plats gjorde en ordentlig översyn av det område vid Fuluälven norr om Sälen där Transtrands besparingsskog vill bygga upp det gamla nedlagda vattenkraftverket.

På tisdagen kom domen och det blev nej till alla utbyggnadsplaner.

Vattenkraftverket i Ejforsen
Börje Cedeskog tycker inte att det finns någon anledning till att inte bevilja bygget. Foto: Patrik Qvicker/SVT

 – Vi har ju trott på det här annars hade vi ju inte hållit på så länge. Det är klart att man är besviken, säger Börje Cedeskog efter att ha läst domen inne på besparingens kontor i Transtrand.

Skulle störa miljön

Kanske var det domstolens besök vid Ejforsen som avgjorde frågan.

Älven är skyddad enligt lag, det får inte byggas några kraftverk där – om det inte handlar om obetydlig påverkan på miljön. Och rätten konstaterar efter besöket i sin dom, att Ejforsen är oexploaterat område, närmast vildmark i dag, och då skulle det störa miljön för mycket med ett kraftkverk där.

 – Vi har ju tyckt att det är vettigt att återuppta driften och vi har haft mycket stöd av befolkningen.  Nu måste det ju komma ett rakt besked;  ja eller nej. Nu blev det nej. Vi får se om sista ordet är sagt om det här, säger Börje Cedeskog.

Tvingas betala höga rättegångskostnader

Enligt domen tvingas nu istället Transtrands besparingsskog att betala höga rättegångskostnader för det kompakta motståndet.

Länsstyrelsen, havs- och vattenmydigheten och kammarkollegiet vill ha betalt för allt jobb – totalt mer än 300.000 kronor, och enligt domstolen ska nu bolaget betala.

Dessutom tillkommer själva ansökningsavgiften på drygt 30.000 kronor plus bolagets egna advokatkostnader.

 – Det är mycket pengar men det ligger ju i beräkningen när man går in i sånt här, säger Börje Cedeskog.

 – Dessutom tycker jag att en del krävt väldigt mycket pengar. I en del fall oförskämt mycket, säger han.

Fakta: Kraftverket i Ejforsen

Kraftverket i Ejforsen togs i drift år 1917 och stängdes 1978. Efter det kom ett allmänt beslut om förbud mot nya vattenkraftverk i Västerdalälvens övre delar som också är skyddade enligt Natura 2000.

Frågan om återupppbyggnad i Ejforsen har utretts i åratal och i flera instanser. Tidigare har bolaget fått visst stöd, men i dag är det oklart om det blir ännu ett överklagande.

 – Nu kom de fram till att det här inte var obetydlig miljöpåverkan. Tidigare sa de tvärtom. Vi får se om det blir tredje gången gillt, säger Börje Cedeskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet